28
Τρι, Σεπ
37 New Articles

Χώρος Μνήμης και Ιστορίας το ιστορικό παλιό Κοιμητήριο της Λάρισας

Ρεπορτάζ
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σε Χώρο Μνήμης και Ιστορίας διαμορφώνεται το ιστορικό παλιό Κοιμητήριο της Λάρισας στην οδό Φαρσάλων.

 

• Η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με θετική εισήγηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

• Θα γίνουν έργα ανάπλασης με σεβασμό στην μνήμη χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία του ως Κοιμητήριο για τους συμπολίτες που διαθέτουν οικογενειακούς τάφους

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει το έργο της αξιοποίησης του Παλιού και ιστορικού Κοιμητηρίου της Λάρισας και την μετατροπή του σε χώρο Μνήμης και Ιστορίας, μετά την έγκριση και ένταξη της πρότασης που προετοίμασε και κατέθεσε ο Δήμος Λαρισαίων, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση που αναδεικνύει, με σεβασμό στην μνήμη το ιστορικό Νεκροταφείο της Λάρισας. Ένας ιστορικός χώρος για την πόλης μας, θα εξελιχθεί σε ένα χώρο Μνήμης και Ιστορίας, συνεχίζοντας παράλληλα να λειτουργεί ως Κοιμητήριο για τις οικογένειες των συμπολιτών μας που διαθέτουν οικογενειακούς τάφους.

XE 31 9 Χωρίς τίτλο2

Το έργο είναι προυπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ περίπου και από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης θα χρηματοδοτηθεί με 500.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί από πόρους του Δήμου Λαρισαίων. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο, έχει θετική εισήγηση και από την Επιτροπή 2021 και έχει ενταχθεί σε πρόσκληση με τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» και στον άξονα προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός».

Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση της πρότασης του Δήμου Λαρισαίων «η παρέμβαση στο παλιό Κοιμητήριο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της πόλης που αφορά στην εφαρμογή και υλοποίηση επεμβάσεων που αναδεικνύουν την πορεία της Λάρισας στην ιστορία ενεργοποιώντας μνημεία, διαδρομές, μουσειακούς χώρους ως μέρη μιας αφήγησης για την πόλη. Το παλαιό κοιμητήριο της Λάρισας
είναι μια περιοχή με σημαντικό ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον που χρίζει ανάδειξης και σύνδεσης χωρικά και νοηματοδοτικά με τα σημεία αποτύπωσης της ιστορικότητας της πόλης και των ανθρώπων της. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης παρέμβασης σχεδιάζεται να υλοποιηθούν έργα που θα εμπλουτίσουν το αστικό περιβάλλον προσφέροντας χώρο για την ανάπτυξη του πολιτισμού, των υπαίθριων δράσεων, της περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και της
αισθητικής, της λειτουργικής και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής μέσα από τις υποδομές που μελετούνται.

Οι είσοδοι στο χώρο της ανάπλασης σχεδιάζονται εκ νέου στο βόρειο και νότιο άκρο του κοιμητηρίου όπου σήμερα βρίσκονται υπαίθριοι ελλειμματικοί αστικοί χώροι. Εσωτερικά του χώρου μέσω των νέων γραμμικών και σαφώς χαραγμένων
διαδρομών γίνεται ένα θεματικό ταξίδι στην ιστορία της πόλης και της Ελλάδας περνώντας από σηματοδοτημένα ταφικά μνημεία του
κοιμητηρίου.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της μνήμης, του αποτυπώματος που αφήνει ο χρόνος, στη μεταβολή της όψης και της σύστασης από μια κοινωνία, τους ανθρώπους τον υλικό πολιτισμό τους αξιοποιούμε στο σχεδιασμό υλικά που ¨έχουν μνήμη¨. Με άλλα λόγια υλικά που μεταφέρουν στην όψη τους το πέρασμα του χρόνου. Συνεπώς, στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χώρου επιλέγεται να μεταφέρουν αυτή την ιδιότητα της ¨θύμησης¨ υλικά όπως το ξύλο και το μέταλλο.

nr 31 9 Χωρίς τίτλο1

Σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης σημειώνει τα εξής:

«Ένα ακόμα σημαντικό έργο του Δήμου Λαρισαίων προτάθηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Συνολικά ο Δήμος Λαρισαίων διεκδίκησε και συνεχίζει να διεκδικεί έργα ύψους 25 εκατ. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Ένα απ΄ αυτά τα έργα είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του παλιού Κοιμητηρίου της πόλης. Θα πραγματοποιηθούν έργα και παρεμβάσεις με σεβασμό στη μνήμη, με στόχο ο χώρος του ιστορικού Κοιμητηρίου της πόλης να αποτελέσει μέρος της αφήγησης για την Λάρισα.

Ευχαριστώ θερμά τα πολιτικά στελέχη που εργάστηκαν για την συγκεκριμένη πρόταση και ειδικότερα τους αντιδημάρχου Γ. Σούλτη και Π. Σάπκα καθώς και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που μεθοδικά και υπεύθυνα εργάστηκαν για την σύνταξη ενός άρτιου φακέλου.»

fe 31 9 Γενική διάταξη Βόρειας εισόδου

                                            Γενική διάταξη βόρειας εισόδου

 

ki 31 9 Αναγνώριση χώρου

                                                Αναγνώριση χώρου

larissorama 1991

Εγγραφείτε δωρεάν στην υπηρεσία συνδρομής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν υπάρχουν νέα events.
Νέα events από το larissorama.gr