Τα σενάρια επαναλειτουργίας της εστίασης. Με επιδότηση η εκκίνηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Από τον έλεγχο της πανδημίας και την αποσυμπίεση στους κρίσιμους δείκτες θα εξαρτηθούν τα επόμενα, προσεκτικά βήματα που περιλαμβάνονται

στον οδικό χάρτη της σταδιακής επανεκκίνησης.

Οι διακηρυγμένες προθέσεις, συνοδεύονται από έναν διπλό στόχο ο οποίος έχει τεθεί – αξιοποίηση των νέων «όπλων» στην υγειονομική φαρέτρα για να να αποκατασταθεί - με στοχευμένες προσαρμογές στο υφιστάμενο πλαίσιο - η λειτουργία σε κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και σε συνδυασμό με την νέα συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες να περιχαρακωθεί η πορεία εξόδου από την υγειονομική κρίση.

εστιατόριο 2

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη υπενθύμισε:

«Εξαρτάται και από όλους εμάς, ποιον δρόμο με τη στάση μας θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε. Υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων για να πάμε όλοι ένα βήμα μπροστά και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων και με βάση τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας ή αυστηρότερα μέτρα;».

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια διευρυμένη, κυβερνητική task force, προσδιόριζε στους θεσμικούς εκπροσώπους της εστίασης, το οικονομικό «οξυγόνο» που θα χορηγήσει η κυβέρνηση σε 77.000 επιχειρήσεις, για να κινηθούν στον καθαρό διάδρομο της επόμενης ημέρας, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το σενάριο για μετά το Πάσχα
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά με το ορόσημο εκκίνησης για τις επιχειρήσεις της εστίασης:

«Τονίζω ότι σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι να προσδιορίσουμε πότε θα ανοίξει η εστίαση. Αυτό θα γίνει όταν μας το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Θέλουμε από τώρα, όμως, να είμαστε έτοιμοι ώστε όταν ανοίξετε να έχετε αυτήν την πρόσθετη ταμειακή ενίσχυση για να μπορείτε να προμηθευτείτε τις πρώτες ύλες που χρειάζεστε», είπε ο πρωθυπουργός.

Η αρχική επιδίωξη ήθελε το άνοιγμα της εστίασης πριν από το Πάσχα.

Μάλιστα στο ημερολόγιο με βάση τα σενάρια, είχαν μαρκαριστεί η 19η και η 26η Απριλίου για την επαναλειτουργία των καταστημάτων του κλάδου, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τελικά, όμως, δεν αποκλείεται με βάση τις φειδωλές κινήσεις που υπαγορεύει το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, η εστίαση να ανοίξει ακόμη και μετά το Πάσχα.

Η επιδότηση
Η νέα δράση για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης που τίθεται σε εφαρμογή έχει προϋπολογισμό 330 εκατομμύρια ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης.

Με αυτά τα χρήματα δεν θα καλυφθούν ζημιές αλλά θα διευκολύνουν τους επαγγελματίες στην αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Η επιδότηση είναι μη επιστρεπτέα και θα ανέλθει έως το 7% του ετήσιου τζίρου, με το μέγιστο ποσό ενίσχυσης να διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Η έναρξη της υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη στο πρόγραμμα.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν την επιχορήγηση μέχρι το τέλος του έτους. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Ο ετήσιος τζίρος του 2020 να ήταν μειωμένος κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με το 2019
Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.